Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
Portfolio

Hier vind je een overzicht van mijn werk.  Artikelen, radiodocumentaires en -reportages, boeken, blogs en mijn reisaanbod. Ik sta altijd open voor nieuwe projecten en samenwerkingen.

Ga Mee naar Lviv!
Ga Mee naar Lviv!
Lege plekken, cultuur en religie, stedelijk landschap
Stadswandelingen door Michiel Driebergen - 2014

Ondanks de oorlog in Oost-Oekraïne is Lviv veilig. De stad ligt 1200 kilometer van het front. De inwoners hebben er zeker mee te maken: veel soldaten komen uit West-Oekraïne en er zijn ook veel inwoners van Lviv gesneuveld.
Maar de bezoeker zal op het eerste gezicht weinig merken van de woelige situatie. De terrassen zijn gevuld en de restaurants doen nog steeds goede zaken.
Pas als je in gesprek gaat met de Lvivianen, zul je horen dat alles anders is als twee jaar geleden. Ze zullen je vertellen hoe de economische crisis en de oorlog ingrijpen in het dagelijks leven. Dat zijn indrukwekkende verhalen, die de oorlog dichtbij brengen.
Voor een bezoek aan Lviv zie ik geen enkele belemmering. Kom vooral! Juist nu. Ik leid je graag rond door deze prachtige stad.

Bekijk hier het laatste reisadvies voor Oekraïne.

FOTO'S VAN LVIV

Ik kan je brengen naar de ‘lege plekken’, de plaatsen waar ooit de synagogen van Lemberg stonden, en naar het concentratiekamp en de plek waar de meeste joden van de stad in 1942 werden gedood.
Lviv was ooit een joodse stad. Samen met professor Heleen Zorgdrager deed ik jarenlang onderzoek naar het joodse verleden van Lviv. Wij bundelden onze verhalen in ons boek De Joden van Lemberg (2012 Nederlands, 2014 Engels).
Een trieste tocht? Deels zeker wel. Maar tegelijk probeer ik te laten zien hoe wijdverbreid en rijk het joodse verleden ooit was, en vertel ik de verhalen van de joden die vandaag nog in de stad leven. Geschiedenis tot leven gewekt.

Ik kan je meenemen op een multiculturele en multireligieuze wandeling door de stad, en dan leiden lang de Grieks-katholieke (Oekraïense), Rooms-katholieke (Poolse), Orthodoxe (Russische), Lutherse (Duitse) en Armeense kerk, en aan de hand van de architectuur vertellen over de veelkleurige geschiedenis van Lviv, Lwow, Lvov, Lemberg, Leopolis, maar ook over het hedendaagse Oekraïense nationalisme.

Ik kan je meenemen op een reis van stedenlandschap en architectuur, langs de verschillende bouwperiodes van de stad. Van de Middeleeuwse binnenstad, naar de ‘Habsburgse’ bloeitijd van de negentiende eeuw, de joodse warenhuizen van begin twintigste eeuw, de Sovjetwijken van na de Tweede Wereldoorlog en de suburbs van nu. In ons boek Lviv, Stad van Paradoxen schrijf ik een essay over de geschiedenis, met veel aandacht voor het straatbeeld van Lviv.

Inmiddels heb ik redelijk wat ervaring met individuen, kleine en grote groepen (-20 personen), Nederlands- of Engelstalig. Ook met het rondleiden van mensen met een joodse achtergrond.
Natuurlijk zal ik tijdens de rondleiding alles vertellen over de actuele situatie in Oekraïne.

Alles is mogelijk, ook combinaties van bovenstaande tochten en elke mogelijke variatie en lengte. Neem hier vrijblijvend contact op.

 

Reviews:

“Michiel weet als geen ander de dramatische geschiedenis van Lviv zichtbaar te maken in een stadswandeling die veel verder gaat dan de gebruikelijke highlights.”
(Dolph Kessler, fotograaf)

“Het bijzondere aan Michiels rondleiding door Lviv en langs het voormalige was dat hij ons een onzichtbare geschiedenis liet zien: de sporen van Joods leven in Lviv dat men pas sinds kort begint te gedenken. Wij waren ontroerd en ten diepste geraakt. In een moment van stilte gaf een ieder op eigen wijze vorm aan haar of zijn betrokkenheid.”
Martina Heinrichs, Klooster Huissen, groep van 16 personen)

“Michiel wist het zelfs voor onze puberkinderen interessant te maken. Wij weten heel weinig van de geschiedenis, maar zijn verhalen over deze prachtige stad zijn goed te begrijpen.”
(Derk en Ania met hun twee kinderen)

“Vergeet alle reisgidsen. Wie met 'Mister Lviv' Michiel op pad gaat, kruipt onder de huid van deze bijzondere stad. Hij kent Lviv beter dan de inwoners zelf.”
(Floris Akkerman, journalist)

 

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter